Heeft u voor uw crypto een advocaat nodig?

Een nog vrij nieuw middel om vermogen te werven, is cryptocurrency. Overheden zijn doorgaans niet zo blij met cryptocurrency, omdat mensen die hierin beleggen dit nog (deels) anoniem kunnen doen. U raadt het al, hierdoor lopen overheden belastinginkomsten mis. Heeft u ook geïnvesteerd in cryptocurrency en hiermee vermogen opgebouwd? Het kan zijn dat dit valt onder de vermogensheffing in box 3. Of u uw cryptocurrency moet opgeven aan de belastingdienst, hangt ten eerste af van de hoogte van uw cryptovermogen en of dit de grens van het heffingsvrije vermogen overschrijdt. Als dit het geval, is dan zult u uw crypto moeten opgeven in box 3. Heeft u voor uw crypto een advocaat nodig, omdat u bijvoorbeeld uw crypto niet heeft opgegeven en hiervoor wil inkeren of een vragenbrief ontvangt? Of omdat u uitleg moet geven hoe u in het bezit bent gekomen van die crypto? Neem dan contact op met de fiscale advocaten van HuygenLammers Advocaten.

Expertises

Waarom een advocaat bij cryptocurrency inschakelen?

Een belangrijke reden waarom veel mensen in cryptocurrency geïnvesteerd hebben, is de anonimiteit. Althans, de schijn wordt gewekt alsof blockchain, de techniek achter crypto, volledig anoniem is. Aangezien overheden tegenwoordig strengere eisen stellen, zult u zich tegenwoordig ook moeten legitimeren bij het aankopen van cryptocurrency. Het kan ook zijn dat er zonder dat u zich ervan bewust was, een (buitenlandse) bankrekening wordt gekoppeld aan uw wallet of account op een exchange. Daarnaast biedt blockchain ook mogelijkheden om achter uw identiteit te komen. En wanneer u ‘casht’ en het geld op uw reguliere bankrekening terechtkomt, kan de bank vragen stellen over de herkomst en dit melden bij de FIU, waardoor de Belastingdienst op de hoogte raakt. Het zou dus zomaar kunnen dat als u uw cryptovermogen niet heeft opgegeven, de Belastingdienst hierachter komt. Wat zijn in dit geval nog uw mogelijkheden en welke rechten en plichten heeft u? Omdat bij het alsnog melden van vermogen inmiddels geen garantie meer bestaat dat u niet strafrechtelijk zal worden vervolgd, is bijstand door een advocaat met geheimhoudingsplicht extra waardevol. U doet er dan goed aan om een advocaat bij cryptocurrency problemen in te schakelen. 

HuygenLammers Advocaten als uw advocatenkantoor als u cryptocurrency heeft

Omdat cryptocurrency nog een relatief nieuw fenomeen is, is het begrijpelijk dat er nog vele vragen zijn hoe het één en ander fiscaal geregeld is? En wat als u een probleem heeft met de Belastingdienst omtrent uw cryptovermogen? Voor al uw fiscaal procedurele en eventuele strafrechtelijke vragen en bijstand, kunt u contact opnemen met HuygenLammers Advocaten. Voor belastingadviesvragen zullen wij u doorverwijzen naar een belastingadviseur. Maar als advocatenkantoor, is cryptocurrency onderdeel van ons specialisme en zullen wij u deskundig bijstaan wanneer fiscale of strafrechtelijke geschillen (dreigen te) ontstaan.