Krijgt u te maken met een boekenonderzoek door de Belastingdienst?

Vrijwel iedere ondernemer krijgt er in zijn carrière wel één of meerdere keren mee te maken: een boekenonderzoek door de Belastingdienst. Tijdens een boekenonderzoek controleert de Belastingdienst de administratie en legt dit naast de in het verleden gedane aangiftes omzetbelasting, vennootschapsbelasting of loonheffing. Een onderzoek kan gericht zijn op uw wetenschap of ‘moeten weten’ van btw-carrouselfraude in de keten, waardoor uw vooraftrek of toepassing van het nultarief kan worden geweigerd. Dit kan ook gepaard gaan met een strafrechtelijk onderzoek, nationaal of door het EOM (Europees Openbaar Ministerie). Een boekenonderzoek wordt van te voren aangekondigd en er wordt aangegeven waar het onderzoek op gebaseerd is. Een boekenonderzoek door de Belastingdienst kan spannend zijn, vooral als u hier nog nooit mee te maken heeft gehad. U doet er goed aan om een boekenonderzoek goed voor te bereiden en desnoods advies te vragen bij een fiscaal advocaat. 

Expertises

Waar op letten als de Belastingdienst een boekenonderzoek doet?

Als u uw aangiftes naar eer en geweten heeft ingestuurd en uw administratie volledig op orde is, zult u niet zoveel hoeven te vrezen voor het boekenonderzoek. Toch komt het vaak voor, dat als de Belastingdienst een boekenonderzoek doet, er een navordering of naheffing uit komt rollen. Vaak heeft dit te maken met een correctie op de aangifte of doordat u als ondernemer niet volledig op de hoogte was over bepaalde fiscale zaken. U doet er goed aan om secuur bij te houden welke informatie u aan de Belastingdienst verstrekt. Vooral omdat het resultaat vaak lang op zich laat wachten en u niet meer weet welke gegevens u aan de inspecteur heeft gegeven. Daarnaast doet u er goed aan om advies in te winnen wat uw rechten en plichten zijn tijdens het boekenonderzoek. De belastinginspecteur kan veel vragen, maar het is niet zo dat u altijd hoeft mee te gaan in zijn/haar wensen.

Schakel een advocaat in als de Belastingdienst een boekenonderzoek aankondigt

Het is altijd verstandig om advies te vragen aan een advocaat als de Belastingdienst een boekenonderzoek aankondigt. U weet dan in ieder geval wat uw rechten en plichten zijn, zodat u veel sterker in uw schoenen staat. Een belastinginspecteur kan soms dwingend overkomen, maar u heeft in veel gevallen het recht om bepaalde vragen niet te beantwoorden of geen toegang te verlenen tot bepaalde informatie. Heeft u advies nodig tijdens een boekenonderzoek? Neem contact op met HuygenLammers Advocaten, dan helpen wij u graag verder.