Terug naar Korte Berichten 11 april 2021

Kaatst Tweede Kamer terug bij het volgende #doordramplan (Belastingplan)? De lakmoesproef of #macht en #tegenmacht serieus genomen wordt.

Geschreven door: Vanessa Huygen

Kaatst Tweede Kamer terug bij het volgende #doordramplan (Belastingplan)? De lakmoesproef of #macht en #tegenmacht serieus genomen wordt.

“ Elke Prinsjesdag krijgt de Kamer van het kabinet een berg nieuwe belastingen te verstouwen. Gekkenwerk (...) staat zorgvuldige behandeling in de weg. PvdA-Kamerlid Henk Nijboer diende hierover in 2018 breed aangenomen motie in: spreid fiscale wetten over het jaar. Klachten waren er toen al jaren. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt zei in oktober (...) deze discussie nu al vijf staatssecretarissen lang te voeren. Bart Snels van GroenLinks toen: „Het wordt bijna een ritueel dat we hier boos over moeten worden.”

“ Maar er verandert niks. Daarom opperde SP-Kamerlid #Renske #Leijten deze week het #Belastingplan terug te sturen als dit weer gebeurt. „Als wij een Belastingplan krijgen op Prinsjesdag met negen wetten en 900 pagina’s, die we in twee maanden moeten bespreken, dan moet de volgende Kamervoorzitter eigenlijk zeggen: we sturen het terug naar het ministerie van Financiën.””

“ Maar belastingen verdienen het om apart behandeld te worden. (...) Zeker omdat ze ook gevoelig zijn voor lobby’s. (...) Als een nieuw kabinet zich weer niet kan beheersen, is het voorstel van Leijten zo gek nog niet.”

Column Marike Stellinga:

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_doordramplan-macht-tegenmacht-activity-6787032316284813312-EI5y