Terug naar Korte berichten 11 June 2021

CPB-directeur: #Nederland moet #bitcoin en andere #cryptovaluta #verbieden

Geschreven door: Vanessa Huygen

CPB-directeur: #Nederland moet #bitcoin en andere #cryptovaluta #verbieden

"Een ban leidt volgens [directeur Pieter Hasekamp van het Centraal Planbureau (CPB)] tot een #waardedaling en kan zo het einde van cryptomunten inluiden.

'Het product heeft zelf immers geen intrinsieke waarde en ontleent zijn aantrekkingskracht alleen aan acceptatie door anderen.'

De ultieme stap is volgens hem een #totaalverbod op productie, handel en bezit van cryptomunten. In de praktijk zal dit lastig te #handhaven zijn. Cryptovaluta worden niet uitgegeven door financiële instellingen. Ze worden bovendien internationaal verhandeld en autoriteiten hebben er door het decentrale karakter in het algemeen weinig grip op. Minister van Financiën Hoekstra wees daarom in 2018 een verbod op cryptomunten van de hand.

Juist omarmen

In andere landen is er momenteel een omgekeerde beweging gaande; in El Salvador is de bitcoin woensdag omarmd als wettig betaalmiddel. Ondernemers met toegang tot de benodigde technologie mogen betalingen met de cryptomunt niet meer weigeren.

Toch loopt de munt ook daar tegen problemen aan. Het is de vraag of de bitcoin echt veel gebruikt gaat worden, aangezien een derde van de bevolking geen internetaansluiting heeft."

Bron: https://nos.nl/artikel/2384532-cpb-directeur-nederland-moet-bitcoin-en-andere-cryptovaluta-verbieden

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_nederland-bitcoin-cryptovaluta-activity-6809023578583924736-GSJG