Terug naar Korte Berichten 27 juni 2022

Werkgevers opgelet: Belastingdienst gaat handhaven op werkgevers met zzp-ers

Geschreven door: Vanessa Huygen

Werkgevers opgelet: Belastingdienst gaat handhaven op inzet van zzp-ers

Ondernemingen waarin op grote schaal #zelfstandigen worden ingehuurd die als vergelijkbaar met #werknemers kunnen worden gezien, moeten oppassen. Het ‘handhavingsmoratorium’ – oftewel de stop op #controles of ingeschakelde zzp-ers in #werkelijkheid werknemers zijn – eindigt binnenkort. Dat betekent dat er weer controles en #handhaving kan worden verwacht.

Over wie gaat het

Het gaat hierbij om mensen die contractueel als zelfstandige worden ingehuurd (denk aan bezorgdiensten, Über-chauffeurs, de schoonmaak, de zorg etc.) maar die in elk geval voor de Belastingdienst als ‘werknemer’ kwalificeren onder meer omdat sprake is van een ‘gezagsverhouding’. Dat betekent dat de opdrachtgever/werkgever specifieke aanwijzingen kan geven over hoe het werk moet worden uitgevoerd en dat dit door de zzp-er/werknemer ook (persoonlijk) moet worden uitgevoerd.

Gevolgen van controle

De gevolgen voor deze opdrachtgevers/werkgevers kunnen groot zijn. Zij kunnen worden geconfronteerd met aanzienlijke #naheffingsaanslagen #loonheffingen en #fiscale #boetes. Of die #correcties en #bestraffing ook terecht zijn, is niet altijd een uitgemaakte zaak.

Wat kunt u doen

Wanneer u wordt geconfronteerd met controle, naheffingen en/of boetes, overleg goed met uw belastingadviseur of accountant welke stappen verstandig zijn en laat u hierin zo nodig goed goed bijstaan door een fiscaal advocaat. Deze kan daarin samen optrekken met uw eigen vertrouwde adviseur.
 

Bron: 

 

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_zelfstandigen-werknemers-controles-activity-6947099137435693056-z1o-