Terug naar Korte berichten 27 April 2022

Belastingadviseur doet onjuist aangifte met als gevolg extra belasting of boete. Wat is schade?

Geschreven door: Vanessa Huygen

Belastingadviseur doet onjuist aangifte met als gevolg extra belasting of boete. Wat is schade?

*Edit - zie toevoeging onderaan*

De #belastingadviseur doet aangifte waardoor ik teveel belasting moet betalen. Of een #fiscale #boete krijg. Wat is dan de ‘schade’? Waarvoor kan een belastingadviseur #aansprakelijk worden gehouden? Consumentenbond dubbel in de fout.

 

De uitleg vermeldt:

“het verschil tussen wat je uiteindelijk aan belasting moet betalen en het door de belastingadviseur berekende bedrag, wordt niet als schade gezien. Dat bedrag dat je hoe dan ook aan de fiscus moeten betalen.“

Nope, júíst het teveel aan belasting kan schade opleveren. Mits aantoonbaar is dat dit deel bij een correcte aangifte niet verschuldigd was. En probeer natuurlijk eerst vooral via #bezwaar of #ambtshalve_vermindering de aanslag naar beneden te krijgen, zodat de schade wordt beperkt. Liefst natuurlijk die procedure door de adviseur die de ‘schade’ veroorzaakt heeft, zodat extra kosten daarvoor worden voorkomen. Is dat een gepasseerd station of is procederen te complex, schakel een #belastingadvocaat in. 

 

De Consumentenbond vervolgt: 

“een opgelegde boete door de belasting inspecteur kan wel als gehouden worden gezien. Als de adviseur zijn werk goed had gedaan, had je die immers niet gekregen.”

Ook fout. Een boete krijg je persoonlijk opgelegd, er moet dus aan jou (en niet alleen aan de adviseur) een verwijt kunnen worden gemaakt. Heb je gerechtvaardigd vertrouwd op de adviseur, dan zal de boete in bezwaar eraf gaan. Alleen wanneer de boete onterecht was en bezwaar door toedoen van de adviseur niet tijdig meer kan worden ingesteld, is voorstelbaar dat de boete toch als verhaalbare schade wordt gezien.

Teveel belasting betalen én een boete krijgen is overigens niet erg waarschijnlijk. Een boete wordt juist berekend over een te weinig aan belasting, dus die twee sluiten elkaar logischerwijs uit. 

 

*Edit*

Eén van de reacties vermeldde dat de Consumentenbond het wellicht ongelukkig heeft opgeschreven, maar bedoelen dat de belastingadviseur een fout heeft gemaakt waardoor naar een te laag bedrag aangifte is gedaan, waarna een (navorderings)aanslag volgt. Er wordt dus in totaal niet teveel betaald, alleen had de belastingplichtige vermoedelijk geen rekening meer gehouden met een na te betalen bedrag. Dat zou verklaren waarom wordt vermeld ‘dat bedrag had je hoe dan ook aan de fiscus moeten betalen’.

In die uitleg zou de conclusie van de Consumentenbond inderdaad kloppen dat het desbetreffende bedrag aan heffing sowieso betaald had moeten worden. En dergelijke belasting is – inderdaad – geen schade.

 

 

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_belastingadviseur-fiscale-boete-activity-6925122467455791104-bfj3