Terug naar Korte berichten 21 March 2022

Zonder wettelijke basis voor eHerkenning geen boete bij naheffing

Geschreven door: Vanessa Huygen

Zonder wettelijke basis voor eHerkenning geen boete bij naheffing

Al enige tijd bestaat discussie over de vraag: is er een wettelijke grondslag voor de verplichting eHerkenning aan te schaffen om aangifte te kunnen doen via ‘Mijn Belastingdienst Zakelijk’? Ondernemers worden met deze plicht naar commerciële aanbieders gestuurd om een dienst af te nemen  voordat ze aan hun wettelijke aangifteplicht kunnen voldoen. Ze moeten daarvoor ook betalen, hoewel die kosten niet enorm zijn (circa drie tientjes per jaar) en daarvoor een compensatiemogelijkheid bestaat.

Maar belangrijker is de vraag: wat als het misgaat dóór die commerciële eHerkenning? Kun je daarvoor beboet worden? Ik betoog van niet.

In mijn ogen kloppen dan ook niet de antwoorden van de Minister op Kamervragen van Pieter Omtzigt en twee Kamerleden van de ChristenUnie [zie via https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/03/16/antwoorden-op-kamervragen-over-eherkenning] over de beweerdelijk bestaande wettelijke grondslag voor de verplichte eHerkenning. 

Lees hier mijn interview met Marit Muller voor #Taxlive:

·         ‘Zonder wettelijke basis voor eHerkenning geen boete bij naheffing’

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_wettelijke-eherkenning-boete-activity-6911692681614090240-PPeK?utm_source=linkedin_share&utm_medium=member_desktop_web