Terug naar Korte berichten 7 September 2021

Foute aangifte is nog geen valse aangifte - bewijs opzet ontbreekt

Geschreven door: Vanessa Huygen

Foute aangifte is nog geen valse aangifte - bewijs opzet ontbreekt

De stap van een ‘foute aangifte’ naar een ‘valse aangifte’ is snel gemaakt. Iedereen is een fraudeur, toch? Maar niet elke fout is opzettelijk fout. Ook niet als iemand belastingadviseur van beroep is.

Wanneer een belastingadviseur de mist in gaat met zijn een advies of belastingaangifte, mag een belastingplichtige als uitgangspunt op diens deskundigheid vertrouwen. Daarbij zijn er natuurlijk wel grenzen [https://www.huygenlammersadvocaten.nl/publicaties/vanessa-huygen-op-linkedin/112/fiscale-vergrijpboete-verschuilen-adviseur-misleiding].

De adviseur zelf kan natuurlijk opzettelijk de fout in gaan. Maar ook een deskundige kan opzettelijk fouten maken. Opzet is dus niet automatisch aanwezig.

Deze adviseur krijgt nog wel een verbale draai om zijn oren, maar ‘laakbaar’ is nog geen ‘opzet’. Overigens is ‘laakbaar’ ook nog geen ‘grove schuld’: dat houdt namelijk in een ‘aan opzet grenzende mate van verwijtbaarheid’.

Taxlive:

“Weliswaar was het gedrag van X bij samenhangende transacties rond de nalatenschap mogelijk laakbaar, maar dat – zo overweegt de rechtbank – wil nog niet zeggen dat daarmee vast staat dat de aangifte inkomstenbelasting opzettelijk onjuist is ingediend. Het beroep is gegrond.”

Kortom: een fout in de aangifte rechtvaardigt niet automatisch een vergrijpboete. Wordt deze toch opgelegd, dan kan het dus zeker zin hebben om die boete aan te vechten.

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_valse-aangifte-bewijs-activity-6840981662373814272-4hlQ