Terug naar Korte berichten 26 August 2021

Belastingaanslag vernietigd, gebaseerd op belastende verklaring

Geschreven door: Vanessa Huygen

#Belastingaanslag vernietigd, gebaseerd op belastende verklaring

Een aanslag onderbouwen met #getuigenverklaringen: dat kan. De fiscale #bewijsleer is vrij, wat betekent dat er geen voorgeschreven wettelijke bewijsmiddelen zijn. Maar er zijn natuurlijk wel ondergrenzen. Deze procedure illustreert zo’n #ondergrens.

De buurman krijgt eerst aanslagen opgelegd voor inkomsten die op zijn rekening binnenkomen. In de procedure daartegen verklaart die buurman dat het niet om zijn eigen inkomsten gaat maar die van belanghebbende en dat hij deze contant aan belanghebbende gaf. De buurman had natuurlijk een belang bij deze verklaring: hij wilde van de aanslagen af. Wellicht is het waar, wellicht wilde de buurman alleen zijn eigen straatje #schoonvegen. In die eerste procedure was belanghebbende natuurlijk geen partij, het ging niet om zijn eigen aanslag.

Vervolgens krijgt belanghebbende aanslagen opgelegd voor die inkomsten. De onderbouwing van die aanslagen is uitsluitend de verklaring van de buurman. Belanghebbende zelf heeft niet gelegenheid gekregen zijn buurman als getuige te ondervragen.

Gebruik van een getuigenverklaring in zo’n situatie is #niet #toelaatbaar.

“De rechtbank is daarom van mening dat het onder deze omstandigheden in #strijd is met het beginsel van een #goede #procesorde om de verklaringen van de derde als bewijs in deze procedure toe te laten. De #navorderingsaanslag wordt #vernietigd.”

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_belastingaanslag-vernietigd-gebaseerd-op-activity-6836609743868448768-pwcT