Terug naar Korte berichten 22 February 2021

Rechtbank: #Vergrijpboete na #inkeer blijft in stand. Hoge Raad: #nietes.

Geschreven door: Vanessa Huygen

Rechtbank: #Vergrijpboete na #inkeer blijft in stand. Hoge Raad: #nietes.

Vandaag in de nieuwsbrief deze uitspraak van Rechtbank Noord-Nederland, waarin de aan een UBS-inkeerder opgelegde vergrijpboete in stand blijft. De reden: de inkeermelding dateert van ná berichtgeving in de media over het groepsverzoek, dus te laat: de belastingplichtige had moeten vermoeden dat de Belastingdienst hem op het spoor was. Dus is de melding niet vrijwillig: geen inkeer.
https://lnkd.in/dGU5dT3

Maar is dat terecht? De uitspraak van de rechtbank is nu pas gepubliceerd, maar dateert van november 2020. Daarna, op 22 januari 2021, heeft de Hoge Raad arrest gewezen in een vergelijkbare zaak:
Rekeninghouder die buiten groepsverzoek valt, kan inkeren - Taxence
Ook daar ging het om een rekeninghouder die in 2014 had opgeheven en om die reden buiten het groepsverzoek viel. Ik ga er even vanuit dat datzelfde geldt voor de UBS-spaarder uit de rechtbankuitspraak.
Omdat achteraf blijkt dat de inkeerder #buiten het groepsverzoek viel, bestaat de ‘serieuze mogelijkheid’ van niet-ontdekking en dus geen ‘objectief vermoeden’ bij de belastingplichtige, waardoor de melding dus niet te laat is.
https://lnkd.in/dbi6f2q

 

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_vergrijpboete-inkeer-nietes-activity-6769943495173001216-MqjV