Terug naar Korte berichten 24 February 2021

Zoals beloofd, de compilatie van Tax Talks! () beoogde aanpassing wettelijk verschoningsrecht ook voor belastingadviseurs gevolgen

Geschreven door: Vanessa Huygen

Zoals beloofd, de compilatie van Tax Talks! In de uitzending licht ik toe dat de beoogde aanpassing van het wettelijk verschoningsrecht ook voor belastingadviseurs gevolgen gaat hebben.

Met Marit Muller en Almer de Beer, vanaf 1:08 ben ik in beeld.

"Advocaten kunnen immers belastingadviseurs inschakelen. In dat geval krijgt de belastingadviseur een afgeleid verschoningsrecht. Daarnaast moet een belastingadviseur zijn cliënt doorverwijzen naar een advocaat. Ook dan is het belangrijk om goed voor ogen te hebben in welke mate de vertrouwelijkheid is gewaarborgd.

Inperking verschoningsrecht is niet nodig.

Mijn hoop is dat het conceptwetsvoorstel wordt ingetrokken. Ik weerleg de motivering van het kabinet dat een belastingplichtige kan voorkomen dat hij een stuk van zijn administratie moet overleggen door dit stuk te geven aan zijn advocaat:

"Zo’n handeling geeft de belastingplichtige niet het recht om het overleggen van het stuk te weigeren. De Belastingdienst heeft ook middelen om het nakomen van de informatieverplichting af te dwingen. Daarbij valt te denken aan de informatiebeschikking, dwangsommen of zelfs strafrechtelijke vervolging."
https://bit.ly/301V6YI

https://lnkd.in/dC6XyaY

 

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_tax-talks-live-februari-2021-week-8-activity-6772111998537744385-Pju3