Terug naar Korte berichten 10 March 2021

Vergrijpboete voor Française met Frans vermogen die had #kunnen begrijpen dat het in Nederland belastbaar vermogen betrof. Onterecht?

Geschreven door: Vanessa Huygen

Vergrijpboete voor Française met Frans vermogen die had #kunnen begrijpen dat het in Nederland belastbaar vermogen betrof. Onterecht?

Het ging om verkoopopbrengst van Franse appartement, op spaarrekeningen in Frankrijk. Zij stelt dat ze niet kon weten dat de spaartegoeden belast zijn in Nederland, er geen sprake is van zwart geld en zij een #pleitbaar #standpunt heeft, een objectief verdedigbare uitleg. Zo had sprake kunnen zijn van een vrijgesteld lijfrenterecht of kapitaalverzekering eigen woning.

Het hof ziet geen pleitbaar standpunt. Ook geen opzet: het ‘willens en wetens’ niet opgeven van dit vermogen. Wel ‘grove schuld’: zij had “redelijkerwijs #moeten of #kunnen #begrijpen” dat het vermogen hier belast was. Zij #had zij zich #kunnen #realiseren buitenlandse tegoeden #normaal #gesproken in box 3 belast zijn.

Maar de HR legt de lat hoger (BNB 1992/217, r.o. 4.5):

“onzorgvuldigheid [is nog niet] #grove #schuld (…) #slechts (…) indien de handelwijze van de belastingplichtige als een in #laakbaarheid aan #opzet #grenzende #onachtzaamheid moet worden gekwalificeerd.”

Mijn uitleg: ‘je had het kunnen begrijpen’ is nog geen grove schuld. Een boete was daarom in mijn ogen in dit geval niet op zijn plaats geweest.

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_kunnen-ndfr-pleitbaar-activity-6773616212489322496-j0Mz