Terug naar Korte berichten 13 March 2021

Zelf verdachte door #lekken over #strafrechtelijk onderzoek door medewerkers van #administratiekantoor

Geschreven door: Vanessa Huygen

Zelf verdachte door #lekken over #strafrechtelijk onderzoek door medewerkers van #administratiekantoor

De medewerkers zijn donderdag door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) aangehouden. Ze werkten bij een administratiekantoor, dat gegevens moest uitleveren vanwege een strafrechtelijk onderzoek. Dat moesten de vier werknemers geheimhouden, maar daar hielden ze zich niet aan, zo bleek uit telefoontaps.

Let op: dit is de #geheimhoudingsplicht bij strafrechtelijke onderzoeken. Ook in #fiscale #controles wordt regelmatig een onderzoek bij bijvoorbeeld een belastingadviseur gehouden, een “#derdenonderzoek”. In dat geval roept de Belastingdienst ook dat een geheimhoudingsplicht geldt, maar dat betreft de plicht tot geheimhouding door #medewerkers van de Belastingdienst zelf, als waarborg van de privacy voor de (onderzochte) belastingplichtige. Deze geldt dus #niet voor de eigen belastingadviseur of boekhouder.

“Op twee telefoonlijnen van het administratiekantoor waren telefoontaps geplaatst waaruit naar voren is gekomen dat medewerkers van het administratiekantoor de geheimhouding diverse keren hebben geschonden. Ook werd over het onderzoek van de FIOD gemaild.

De vier medewerkers hebben een boete gekregen.”

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_lekken-strafrechtelijk-administratiekantoor-activity-6776434921889140736-C4ha