Terug naar Korte berichten 5 July 2022

Fiscale fraude, een gevaarlijke praktijk

Geschreven door: Vanessa Huygen

Fiscale fraude, een gevaarlijke praktijk

Voor #witteboordencriminaliteit worden tegenwoordig serieuze straffen opgelegd. Wie in hoger beroep gaat, moet er bovendien rekening mee houden dat de straf #hoger kan uitvallen en dat de #strafeis daarbij niet automatisch gevolgd wordt – de rechter kan ook hoger opleggen.

Deze verdachte had jaren lang bewust te veel omzetbelasting teruggevraagd en dat bovendien in zijn #valse #administratie geprobeerd te verhullen.

Het hof:

“De #listigheid en geraffineerdheid blijkt ook uit het feit dat hij in samenwerking met de #administrateur de te veel in aftrek gebrachte voorbelasting op dusdanige wijze in de jaarrekeningen verwerkte dat er per balansdatum geen of minder verschuldigde omzetbelasting zichtbaar was en aldus de fraude voor de fiscus #niet zonder meer #zichtbaar was. De FIOD heeft becijferd dat de fiscus als gevolg van het handelen van de verdachte met een bedrag van € 215.100 is benadeeld ter zake van de omzetbelasting. [] De verdachte heeft van het door hem veroorzaakte nadeel maar een klein gedeelte vergoed.”

Het hof komt tot een strafoplegging van #10 maanden gevangenisstraf, terwijl het OM een #taakstraf eventueel in combinatie met een voorwaardelijke gevangenisstraf had geëist. Van de rechtbank had de verdachte #6 maanden gekregen.

Het adagium ‘appelleren is riskeren’ gaat hier dus wederom op. Los van de langere duur van een onzekere en stressvolle strafzaak, moet de verdachte ook nog eens langer ‘zitten’. Het blijft dus heel belangrijk om af te wegen wat een verdachte – als het eenmaal zover gekomen is – na een veroordeling door de rechtbank daadwerkelijk te #winnen heeft bij een hoger beroep.

 

Bron:

 

https://www.linkedin.com/posts/huygenvandyck_witteboordencriminaliteit-hoger-strafeis-activity-6949996199848382464-vH45